Tolne Kirke

Tolne Kirke er beliggende på adressen:

Kirkevej 127, Tolne, 9870 Sindal

Tolne Kirke ligger i den nordligste del af Jyske Ås - i et smukt, kuperet og skovrigt landskab.

Kirken er en lille kullet kirke med hvidkalkede mure og rødt tegltag.

Rundt om kirken er et stendige, som især i højsommeren står smukt med en mangfoldighed af blomster.

Kirkebygningen:

Kirken er en romansk teglstenskirke - opført af munkesten omkring år 1200. Stenene er muligvis forarbejdede lokalt i omegnen. Leret i undergrunden har muliggjort mange teglværker i området.

De første skriftlige kilder fortæller, at subdiakon Mads fra Rubjerg blev indsat som sognepræst i Tolne i 1264.

Kirken har et kvadratisk kor mod øst og et større rektangulært skib mod vest. Det er usikkert, om kirken har haft et tårn.

Men skibets vestlige del, som er tilføjet i slutningen af middelalderen, har ansats til en hvælving og har muligvis været bestemt til at bære et tårn, der enten aldrig blev fuldført - eller senere revet ned.

Trods dette siger en gammel overlevering, at udhusene til Dalgård, er opført af kampesten fra Tolne kirkes nedrevne tårn.

Læs mere om Tolne Kirke her!